Ik heb hulp nodig

Signalen dat er een probleem kan zijn:

 

 • Problemen met het beperken van de hoeveelheid alcohol
 • Sterk verlangen om te drinken
 • Hogere tolerantie, dus meer nodig voor hetzelfde effect
 • Problemen met relaties, werk of financiën
 • Alleen drinken of stiekem drinken
 • Ontwenningsverschijnselen, zoals misselijkheid, zweten en trillen, als er niet gedronken kan worden
 • Geen gesprekken of afspraken kunnen herinneren
 • Er een ritueel van maken om op bepaalde tijden te drinken en geïrriteerd raken wanneer dit verstoord wordt 
 • Verliezen van interesse in activiteiten en hobby's die normaal plezier gaven
 • Geïrriteerd raken wanneer de tijd om te drinken dichterbij komt, helemaal als er geen alcohol beschikbaar is
 • Bewaren van alcohol op ongebruikelijke plaatsen op het werk, thuis en in de auto
 • In gezelschap gulzig drinken, dubbele hoeveelheden bestellen, expres aangeschoten raken om zich goed te voelen, drinken om je ‘normaal’ te voelen

Afhankelijkheid van alcohol of andere middelen is iets wat vaak je leven binnensluipt

Er gebeurt vaak iets interessants als ik praat met professionals uit mijn oude vakgebied marketing en communicatie. De eerste vraag die opkomt is natuurlijk waarom ik ben gestopt als marketing consultant en als life coach op het gebied van middelenafhankelijkheid en herstel ben gestart. Kort daarop komt de vraag hoe je weet dat iemand misschien een probleem heeft met bijvoorbeeld alcohol.

Professionals zijn vaak voorzichtig als het persoonlijk wordt en vragen dan vaak zoiets als "Kijk, ik heb een vriend waarvan ik denk dat hij een probleem heeft". Wellicht vragen ze iets over mijn gebruik en wanneer ik dacht dat ik er echt iets moest gebeuren. Bij sommige zie ik een soort opluchting en bij anderen een zorgelijke en vragende blik.
Het is voor professionals natuurlijk heel moeilijk om te bepalen wanneer het kantelpunt is bereikt. Middelenafhankelijkheid is chronisch en progressief en manifesteert zich in veel verschillende gedaanten. Bij de één bouwt het zich langzaam op vanaf, bijvoorbeeld, de studententijd. Bij een ander is de oorzaak plotseling veranderden omstandigheden. De oorzaken en ervaringen verschillen van persoon tot persoon enorm.

Verliezen van interesses in activiteiten en hobby's die normaal plezier gaven. Problemen met werk, relaties en financiën. Alleen of stiekem drinken. Meer drinken voor hetzelfde effect. Dit zijn allemaal tekenen van afhankelijkheid.

Hulp

Komt dit je allemaal bekend voor? Voel je je verantwoordelijk voor je eigen leven, je partner, je familie en je werk? Wil je uitzoeken wat er allemaal mogelijk is? Dit kan in absolute vertrouwelijkheid met behulp van een coach.

Hulp voor iemand anders

Voor de directe familie en vrienden zijn er een aantal stappen die er te nemen zijn om een eerste orde in de chaos van overmatig drankgebruik te krijgen en om hulp te vinden. Hulp is heel goed mogelijk, maar het is echt heel persoonlijk. Er zijn veel mogelijkheden om iemand goed en respectvol te helpen. Neem contact met mij op voor een gedegen en eerlijke verkenning van de mogelijkheden.